Ziemia Żywiecka 2019-10-16

Bądź na bieżąco


reklama

Flat white - jak przygotować idealną kawę ze spienionym mlekiem?

2019-07-11 15:34:40 Artykuł partnera 295


fot

Aromatyczna kawa jest tym, co o poranku budzi najwięcej osób. Jednak nie tylko z samego rana sięgamy po kawę. Chętnie udajemy się do kawiarni, gdzie można wypić między innymi przepyszne flat white, które zachwyca lekką, mleczną pianką na wierzchu. Ale czy tylko w kawiarni można skosztować tak pysznej kawy? Oczywiście, że nie. Czym dokładnie jest kawa flat white i jak ją przygotować?

Kawa flat white – co to takiego?

Kawa flat white przygotowywana jest na bazie espresso (jaka kawa do esspresso nadaje się najlepiej przeczytasz między innymi w artykule Najpopularniejsze rodzaje kaw – czy znasz je wszystkie?). Do mocnego espresso dodaje się mleko, które powinno być delikatnie spienione i bardzo tłuste. Kawę tę po raz pierwszy przygotowano w Australii w latach 70. ubiegłego wieku, a jej nazwa związane jest ze sposobem podania i wyglądem naparu – jest on niemalże całkowicie płaski – pianę od mleka nie tworzy grubej warstwy, jak chociażby w cappuccino. Więcej na temat różnic pomiędzy poszczególnymi rodzajami kaw z dodatkiem mleka, np. cappuccino, latte macchiato, przeczytać można na stronie kawowy.info. Na stronie tej znaleźć można też wiele innych ciekawostek na temat parzenia kawy oraz jej właściwości prozdrowotnych.

W jaki sposób samodzielnie przygotować wyborne flat white?

Flat white przygotowuje się w filiżankach o pojemności ok. 150-200 ml. Do tej kawy zaleca się stosowanie mieszanki robusty i arabiki lub samej arabiki. Mleko do sporządzenia tego typu kawy powinno być bardzo tłuste – zaleca się takie, które ma przynajmniej 3%. Dzięki tak wysokiej zawartości tłuszczu mleko podkreśla idealnie smak naparu kawowego.

Bazą kawy jest podwójne espresso. Następnie po przygotowaniu naparu należy podgrzać mleko. Powinno ono mieć ok. 70 stopni Celsjusza. Należy pilnować, aby nie zagotować mleka, gdyż wtedy kawa nie będzie dobra. Po podgrzaniu mleko należy delikatnie spienić i dodać do kawy. Co ciekawe, zaleca się, aby tej kawy w ogóle nie słodzić, aby móc cieszyć się jej prawdziwym smakiem.


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl


    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Elektryk na testach w Żywcu
    2019-10-16

    Elektryk na testach w Żywcu

    Autobus przez najbliższe dni będzie przewoził naszych pasażerów na terenie miasta Żywca i ...

    Jaka herbata najlepiej rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory?
    2019-10-16

    Jaka herbata najlepiej rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory?

    Herbata przybyła do nas z Chin wiele lat temu. Dziś trudno sobie wyobrazić życie bez tego ...

    Uwaga na bardzo silny wiatr
    2019-10-15

    Uwaga na bardzo silny wiatr

    Ostrzeżenie obowiązuje praktycznie dla całego regionu

      Popularne Artykuły


      Pewel Wielka na trzecim miejscu w konkursie Piękna Wieś
      2019-10-11

      Pewel Wielka na trzecim miejscu w konkursie Piękna Wieś

      Pewel Wielka na podium w konkursie "Piękna Wieś Województwa Śląskiego!

      Wyniki głosowania - Powiat Żywiecki
      2019-10-14

      Wyniki głosowania - Powiat Żywiecki

      W Powiecie Żywieckim Prawo i Sprawiedliwość uzyskało 58,13% poparcia, druga Koalicja Obywa...

      Wysoka frekwencja w Powiecie Żywieckim
      2019-10-13

      Wysoka frekwencja w Powiecie Żywieckim

      Frekwencja na godz. 12:00 w powiecie żywieckim wyniosła 23,05%.

      Żywiec Super-Nowa

      ul. Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      : 784 669 877

      :

      : zywiec@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO