Ziemia Żywiecka 2019-05-23

Bądź na bieżąco


reklama

W podżywieckiej Trzebini będą uczyć się gotować

2018-10-25 07:00:00 mat. prasowe 501


Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś

plakat

Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś. Ich organizatorem jest Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Trzebinia „Trzebinka”, a wszystko możliwe jest dzięki wsparciu ze strony Lokalnej Grupy Działania „Żywiecki Raj” w ramach „Europejskiego Funduszu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. To dla osób niepotrafiących gotować okazja do tego, by nauczyć się tej wspaniałej sztuki, zaś dla osób doświadczonych w kuchni szansa by poprawić swój warsztat, poznać nowe smaki i sekretne przepisy, którymi w przyszłości zaskoczą swoich gości.

– Chcemy aby pokazać, że kuchnia beskidzka jest różnorodna. Pokutuje bowiem mit, że w Beskidach spróbować można tylko kwaśnicy i oscypków, a my chcemy udowodnić, że kuchnia w Beskidach to bogactwo smaków, również tych przywiezionych do nas z innych zakątków Polski i świata – mówi Rafał Kotrys, prezes stowarzyszenia „Trzebinka”.

Do kogo adresowane są warsztaty? Do każdego! Do pań i panów. Do najmłodszych, dorosłych i seniorów. Każdy ma szansę uczestniczyć w tym smacznym przedsięwzięciu. Organizatorzy przewidzieli cykl sześciu spotkań kulinarnych (8.11, 22.11, 27.11, 29.11, 06.XII, 13.XII), a na deser przygotowali kiermasz bożonarodzeniowy, w trakcie którego planują nie tylko możliwość udostępniania stanowisk dla twórców ludowych, ale również degustację przygotowanych przez siebie potraw. A wielkim finałem całego projektu będzie kolędowo-gospelowy koncert w Kościele Parafialnym w Trzebini. – Serdecznie zapraszam wszystkie osoby, które są zainteresowane kulinariami do udziału w naszym projekcie. Choć organizuje je stowarzyszenie mające w nazwie Trzebinię, do udziału w nim zapraszamy wszystkie chętne osoby. Gotowanie powinno bowiem łączyć przy jednym stole, a nie dzielić – dodaje prezes Rafał Kotrys.
Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w projekcie „Beskidzkie Kulinaria” mogą zgłosić się do 3 listopada. Jak to zrobić? Wystarczy zadzwonić pod nr: 507 934 586. Serdecznie polecamy!


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl


reklama

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Gala Wiedeńska w Żywcu
    2018-12-14

    Gala Wiedeńska w Żywcu

    Tej gali nie można przegapić, na scenie pojawią się laureaci międzynarodowych konkursów mu...

    Przegląd Kolęd
    2018-12-08

    Przegląd Kolęd

    Ośrodek Promocji Gminy Węgierska Górka serdecznie zaprasza na V Przegląd Kolęd i Pastorałe...

    Oratorium
    2018-10-27

    Oratorium

    9 listopada o godzinie 19.00 w żywieckiej konkatedrze zabrzmi Missa Fratrum Minorum autors...

      Popularne Artykuły


      Pogotowie przeciwpowodziowe w powiecie żywieckim!
      2019-05-23

      Pogotowie przeciwpowodziowe w powiecie żywieckim!

      Najnowszy odczyt - Poziom rzek w powiecie żywieckim

      Lipowa w Meksyku!
      2019-05-17

      Lipowa w Meksyku!

      Mamy tańczące w chustach w Lipowej zajęły 3 miejsce na świecie!

      UWAGA! Wydano 3 stopień zagrożenia
      2019-05-21

      UWAGA! Wydano 3 stopień zagrożenia

      UWAGA! Wydano 3 stopień zagrożenia przed intensywnymi opadami deszczu. Istnieje ryzyko reg...

      Żywiec Super-Nowa

      ul. Batorego 4, 43-300 Bielsko-Biała

      : 784 669 877

      :

      : zywiec@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO