Ziemia Żywiecka 2020-09-19

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

W podżywieckiej Trzebini będą uczyć się gotować

2018-10-25 07:00:00 mat. prasowe 1080


Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś

plakat

Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś. Ich organizatorem jest Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Trzebinia „Trzebinka”, a wszystko możliwe jest dzięki wsparciu ze strony Lokalnej Grupy Działania „Żywiecki Raj” w ramach „Europejskiego Funduszu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. To dla osób niepotrafiących gotować okazja do tego, by nauczyć się tej wspaniałej sztuki, zaś dla osób doświadczonych w kuchni szansa by poprawić swój warsztat, poznać nowe smaki i sekretne przepisy, którymi w przyszłości zaskoczą swoich gości.

– Chcemy aby pokazać, że kuchnia beskidzka jest różnorodna. Pokutuje bowiem mit, że w Beskidach spróbować można tylko kwaśnicy i oscypków, a my chcemy udowodnić, że kuchnia w Beskidach to bogactwo smaków, również tych przywiezionych do nas z innych zakątków Polski i świata – mówi Rafał Kotrys, prezes stowarzyszenia „Trzebinka”.

Do kogo adresowane są warsztaty? Do każdego! Do pań i panów. Do najmłodszych, dorosłych i seniorów. Każdy ma szansę uczestniczyć w tym smacznym przedsięwzięciu. Organizatorzy przewidzieli cykl sześciu spotkań kulinarnych (8.11, 22.11, 27.11, 29.11, 06.XII, 13.XII), a na deser przygotowali kiermasz bożonarodzeniowy, w trakcie którego planują nie tylko możliwość udostępniania stanowisk dla twórców ludowych, ale również degustację przygotowanych przez siebie potraw. A wielkim finałem całego projektu będzie kolędowo-gospelowy koncert w Kościele Parafialnym w Trzebini. – Serdecznie zapraszam wszystkie osoby, które są zainteresowane kulinariami do udziału w naszym projekcie. Choć organizuje je stowarzyszenie mające w nazwie Trzebinię, do udziału w nim zapraszamy wszystkie chętne osoby. Gotowanie powinno bowiem łączyć przy jednym stole, a nie dzielić – dodaje prezes Rafał Kotrys.
Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w projekcie „Beskidzkie Kulinaria” mogą zgłosić się do 3 listopada. Jak to zrobić? Wystarczy zadzwonić pod nr: 507 934 586. Serdecznie polecamy!


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Dochód z imprezy zostanie przekazany na rehabilitacje dzieci z zespołu Małego Haśnika. Zapraszamy na dożynki
    2020-09-18

    Dochód z imprezy zostanie przekazany na rehabilitacje dzieci z zespołu Małego Haśnika. Zapraszamy na dożynki

    Dochód z imprezy zostanie przekazany na rehabilitacje dzieci z zespołu Małego Haśnika , kt...

    Dożynki diecezjalno-powiatowo-gminne za nami
    2020-09-15

    Dożynki diecezjalno-powiatowo-gminne za nami

    Dzisiaj dziękujemy Bogu za tegoroczne plony i za tych, którzy pracują na roli: w naszej gm...

    Kino plenerowe w gminie Radziechowy-Wieprz
    2020-09-10

    Kino plenerowe w gminie Radziechowy-Wieprz

    W sobotę 5 września 2020 r. w ramach kampanii WODA TO NASZA WSPÓLNA SPRAWA w Wieprzu odbył...

      Popularne Artykuły


      Żywiecka Konfederacja ostrzega przed tzw. "ustawą Bezkarność Plus"
      2020-09-14

      Żywiecka Konfederacja ostrzega przed tzw. "ustawą Bezkarność Plus"

      Żywiecka Konfederacja ostrzega przed tzw. "ustawą Bezkarność Plus"

      12 kandydatów z naszej Diecezji
      2020-09-19

      12 kandydatów z naszej Diecezji

      12 kandydatów z naszej Diecezji otrzymało dziś dokument potwierdzający przyjęcie do Semina...

      Uroczyste otwarcie Szpitala w Żywcu już 21 września
      2020-09-18

      Uroczyste otwarcie Szpitala w Żywcu już 21 września

      21 września odbędzie się uroczyste otwarcie Szpitala w Żywcu

      Żywiec Super-Nowa

      ul. Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : zywiec@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO